Smażone placki z bazy na leniwe pierogi. Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym, można podać z ulubionymi owocami.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg ugotowanych wcześnie ziemniaków
1/2 kg białego sera
1 jajko
3 bardzo czubate łyżki mąki
sól do smaku
olej do smażenia
Placki jak leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
2.Rękoma umoczonymi w mące formować “kotleciki” i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarze