Placki jaglane z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu placki z mąki jaglanej ze słodkimi, karmelizowanymi gruszkami z kilku składników. Idealne na śniadanie na słodko lub deser.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    160 g mąki jaglanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120 ml mleka
    1 średnie jajko
    2 łyżki erytrytolu lub 1 łyżka cukru
    1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
    Gruszki:
    2 gruszki
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru trzcinowego
    Dodatkowo:
    miód (do podania)
    maliny liofilizowane (do podania)
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki jaglane z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, mleko, erytrytol (lub cukier) i cukier waniliowy. Całość zmiksować. Odstawić na 30 minut, żeby ciasto zgęstniało. Gruszki pokroić na plasterki (nie obierać). Na patelni rozpuścić masło. Plasterki gruszek układać na patelni i posypać cukrem. Smażyć z obu stron, do czasu, aż gruszki będą miękkie, a sos zgęstnieje i się skarmelizuje. Na drugiej patelni podgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 1 1/2 łyżki ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu z gruszką, miodem i liofilizowanymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka jaglana Jajka Mleko Gruszki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować