placki drobiowo-warzywne z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis od kuzynki bardzo zmodyfikowany

  • 60 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    1 marchewka
    kawałek selera
    kilka pieczarek
    pęczek szczypiorku
    2 ząbki czosnku

    3 jajka
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka majonezu
    kucharek
    przyprawa do kurczaka
    kawałek masła
    olej (do smażenia)

Placki drobiowo-warzywne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na maśle z kucharkiem - ostudzić.
  • przygotowane składniki 3. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce - szczypiorek pokroić - czosnek przecisnąć przez praskę.
  • jajka,mąka,majonez,przyprawy 4. Jajka, mąkę ziemniaczaną,majonez i przyprawy rozmieszać widelcem.
  • wymieszane składniki 5. Rozrobione jajka wymieszać z pokrojonymi składnikami, odstawić,żeby się wszystko przegryzło ( na ok. 10-15 minut ).
  • placki 6. Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porady

Placki można podawać z frytkami, ulubioną surówką, keczupem, pieczywem. Można też dodać zamiast szczypiorku koperek, zieloną pietruszkę oraz inne przyprawy wg własnego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy