Pyszne i pozywne placuszki z młodej cukinii z dodatkiem czosnku.
Składniki:
2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g)
2 jajka
4 łyżki mleka
4-5 łyżek maki pszennej
sól do smaku
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia
Placki cukiniowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same ale lepiej smakują z gęstym jogurtem.
Komentarze