Placki cukiniowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

Pyszne i pozywne placuszki z młodej cukinii z dodatkiem czosnku.

Składniki:

  • 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g)
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    4-5 łyżek maki pszennej
    sól do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    olej do smażenia

Placki cukiniowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same ale lepiej smakują z gęstym jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy