1/2 kg ziemniaków
1 większa cukinia
2 jaja
1/2 szklanka mąki
pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
sos grzybowy:
40 dkg grzybów leśnych, u mnie 20 dkg kurek i 20 dkg podgrzybków
1 cebula
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki masła
sól i pieprz
Placki cukiniowe z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie zetrzeć na tarce o grubym oczku, odcisnąć, ziemniaki zetrzeć na drobnym oczku. Dodać posiekany szczypiorek.
Dodać jaja, mąkę, przyprawy i wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
2.Grzyby pokroić i wrzucić na osolony wrzątek, kiedy się zagotują odcedzić. Cebulę zeszklić, dodać grzyby i masło, podsmażyć, podlać niewielką ilością wody, zestawić z kuchenki i po 2-3 minutach zalać jogurtem. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Komentarze