Placki cukiniowe z sosem jogurtowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

To moje pierwsze placki z cukinii. Wyszły super, moim domownikom bardzo smakowały. Dodatek sosu sałatkowego dodał potrawie smaku i aromatu.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średniej wielkości cukinia
    1 jajko
    4 łyżki mąki
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia.
    Sos
    1/2 opakowanie sosu jogurtowo-czosnkowego(4,5 g)
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka majonezu

Placki cukiniowe z sosem jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić, by cukinia puściła sok. Jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek i startą cebulę wyrobić na jednolitą masę. Cukinię przełożyć na sitko, odcisnąć sok, dodać do wyrobionej masy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki, odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Składniki na sos wymieszać, polać placuszki.

Porady

Placki można dodatkowo posypać świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy