Idealnym dodatkiem do takich placuszków jest dip czosnkowy lub jogurt.
Placuszki smakują pysznie. Miękkie warzywa i chrupiące ziarna idealnie ze sobą smakują.
Placki buraczano-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatne solimy i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok.
2.Między czasie buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3.Gotową cukinię odciskamy z płynu. Do tak przygotowanej dodajemy buraczki, jajka, cebulę, pietruszkę, ziarna słonecznika, czosnek, mąkę oraz przyprawy.
4.Całość dokładnie mieszamy doprawiając ewentualnie do smaku i dodając pestki dyni.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje warzywnego ciasta. Racuszki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.
Komentarze