Placki buraczano-cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Idealnym dodatkiem do takich placuszków jest dip czosnkowy lub jogurt.
Placuszki smakują pysznie. Miękkie warzywa i chrupiące ziarna idealnie ze sobą smakują.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 młode cukinie,
    • 2 buraczki czerwone,
    • 1 cebula,
    • 3 jajka,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 3 łyżki ziaren słonecznika,
    • 1 łyżka pestek dyni,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Olej rzepakowy do smażenia

Placki buraczano-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinię nasalamy 1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatne solimy i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok.
  • ścieramy buraczki 2. Między czasie buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • łączymy składniki 3. Gotową cukinię odciskamy z płynu. Do tak przygotowanej dodajemy buraczki, jajka, cebulę, pietruszkę, ziarna słonecznika, czosnek, mąkę oraz przyprawy.
  • doprawiamy do smaku 4. Całość dokładnie mieszamy doprawiając ewentualnie do smaku i dodając pestki dyni.
  • smażymy placuszki 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje warzywnego ciasta. Racuszki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy