1 szklanka* mąki
3-4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
ok. pół szklanki* mleka
2 łyżki oleju
*szklanka o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania przepisu:
Placki bananowo - kokosowe
1.
W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia cukier i sól.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki lub kokosa.
2.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju ( jeśli masz dobrą, teflonową patelnię, spróbuj usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze