Placki bananowo - kokosowe

4.49 (181 ocen)

  • 15 min

Coś dla fanów placków i placuszków. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sztuk:

    1 szklanka* mąki
    3-4 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    2 dojrzałe banany
    sok z połowy cytryny
    ok. pół szklanki* mleka
    2 łyżki oleju

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki bananowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia cukier i sól.
    Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
    Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki lub kokosa.
  • 2. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju ( jeśli masz dobrą, teflonową patelnię, spróbuj usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować