REKLAMA

Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem

wyświetlono: 218 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, boczkiem i żurawiną.

opublikowany: 06.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    Ziemniak duży - 4szt
    Cebula średnia - 1szt
    Jajko - 1szt
    Mąka pszenna
    Pieprz, sól
    Olej do smażenia

    Dodatki:
    Boczek surowy wędzony (słupki) - 100g
    Oscypek - 1 większy
    Żurawina w słoiku - 4 łyżki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Placki bacy - placki ziemniaczane z oscypkiem i boczkiem 1. Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki.

    Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.

    Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron.

    Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka.

Porady

Można podawać z kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Tradycyjne placki ziemniaczane

Idealne na piątkowy obiad, podane z gulaszem spakują równie smacznie.

kategoria: Placki placki ziemniaczane opublikowany: 04.01.2015 | wyświetlono: 80799 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: Kasia Chudoba

Placki ziemniaczane z oscypkiem i papryką

Pyszna odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.06.2018 | wyświetlono: 330 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE