placka ziemniaczane z kiszona kapusta

4.5 (181 ocen)

przepis znam od lat

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    500 g kiszonej kapusty
    1 marchewka
    1 cebula
    1 jajko
    Mąka
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placka ziemniaczane z kiszona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę starannie umyć , a następnie wraz z cebulą obrać, po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Kapustę kiszoną poszatkować, obgotować, odcedzić oraz schłodzić.
    Dodać do startych warzyw, dołożyć 1 jajko oraz odrobinę mąki.
    Całość doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
    Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę ziemniaczano-kapuścianą, formując placki.
    Następnie smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

Podawać na gorąco najlepiej z sosem tzatziki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować