Placek ziemniaczany z sosem śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno rondelka wlewam odrobinę oleju, następnie duszę na nim pokrojoną w pióra cebulę. W międzyczasie w robocie kuchennym miksuje obrane wcześniej ziemniaki. Do masy ziemniaczanej dodaję 2 jajka, trochę mąki (wedle uznania), a także pieprz, sól i majeranek. Do podduszonej cebuli dodaję rozmrożone i pokrojone grzybki, wszystko razem duszę. Na dwóch patelniach jednocześnie rozgrzewam większą ilość oleju na placki. Kiedy olej jest już gorący - wylewam na każdą z patelni masę ziemniaczaną tak, aby na każdej patelni uzyskać dużego placka ziemniaczanego. Grzybki z cebulką podprawiam śmietaną, dodaję pieprz, sól i czosnek. Wszystko razem duszę, na koniec dodaję koperek. Kiedy placuszki są już gotowe i zrumienione z obu stron - zdejmuje je na talerze i polewam aromatycznym sosem. Wielbiciele sera mogą posypać nim placki po wierzchu :)
Porady
Dobrze jest dać do ciasta ziemniaczanego majeranek - wówczas danie będzie lżejsze do strawienia.
Komentarze