Placek ziemniaczany z sosem śmietanowo-grzybowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo syte danie - niestety też ciężkostrawne

  • 20 min

Składniki:

  • - 80 dag ziemniaków
    - 2 jajka
    - mąka
    - porcja grzybków leśnych (u mnie mrożone)
    - 2 średnie cebule
    - śmietana 12%
    - koperek
    - olej do smażenia
    - pieprz i sól, czosnek granulowany, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek ziemniaczany z sosem śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno rondelka wlewam odrobinę oleju, następnie duszę na nim pokrojoną w pióra cebulę. W międzyczasie w robocie kuchennym miksuje obrane wcześniej ziemniaki. Do masy ziemniaczanej dodaję 2 jajka, trochę mąki (wedle uznania), a także pieprz, sól i majeranek. Do podduszonej cebuli dodaję rozmrożone i pokrojone grzybki, wszystko razem duszę. Na dwóch patelniach jednocześnie rozgrzewam większą ilość oleju na placki. Kiedy olej jest już gorący - wylewam na każdą z patelni masę ziemniaczaną tak, aby na każdej patelni uzyskać dużego placka ziemniaczanego. Grzybki z cebulką podprawiam śmietaną, dodaję pieprz, sól i czosnek. Wszystko razem duszę, na koniec dodaję koperek. Kiedy placuszki są już gotowe i zrumienione z obu stron - zdejmuje je na talerze i polewam aromatycznym sosem. Wielbiciele sera mogą posypać nim placki po wierzchu :)

Porady

Dobrze jest dać do ciasta ziemniaczanego majeranek - wówczas danie będzie lżejsze do strawienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować