Placek ziemniaczany z boczkiem i warzywami

4.51 (158 ocen)

  • 25 min

Do wykonania tej potrawy zainspirowała mnie babcia. Mówiła, że u niej w domu jadało się taki placek z boczkiem i cebulką. Ja troszeczkę urozmaiciłam ten przepis.

  • 25 min

Składniki:

  • ziemniaki, 4 duże
    jajko, 1 szt.
    mąka pszenna, 3 czubate łyżki
    wegeta, pieprz,
    boczek, 20 dag
    cebula, 1 szt.
    papryka czerwona i zielona, po 1/2 szt.
    warzywa mrożone na patelnię, 1 szklanka
    starty ser żółty, 4 łyżki
    kwaśna śmietana, kilka łyżek
    szczypiorek, 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek ziemniaczany z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce. Wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
  • 2. Boczek pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Boczek i cebulę wrzucić do ziemniaków.
  • 3. Na tłuszczu, który został z przesmażania boczku, prużyć warzywa mrożone (u mnie: marchewka, brokuł, kukurydza, fasolka zielona) i papryki pokrojone w kosteczkę. Warzywa dodać do reszty składników. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (25 cm x 14 cm) wysmarowanego masłem.
  • 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min. Następnie posypać serem żółtym i piec kolejne 20 min. Podawać z kleksem śmietany i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Śmietana Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować