Do wykonania tej potrawy zainspirowała mnie babcia. Mówiła, że u niej w domu jadało się taki placek z boczkiem i cebulką. Ja troszeczkę urozmaiciłam ten przepis.
25 min
Składniki:
ziemniaki, 4 duże
jajko, 1 szt.
mąka pszenna, 3 czubate łyżki
wegeta, pieprz,
boczek, 20 dag
cebula, 1 szt.
papryka czerwona i zielona, po 1/2 szt.
warzywa mrożone na patelnię, 1 szklanka
starty ser żółty, 4 łyżki
kwaśna śmietana, kilka łyżek
szczypiorek, 1/2 pęczka
Placek ziemniaczany z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce. Wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
2.Boczek pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Boczek i cebulę wrzucić do ziemniaków.
3.Na tłuszczu, który został z przesmażania boczku, prużyć warzywa mrożone (u mnie: marchewka, brokuł, kukurydza, fasolka zielona) i papryki pokrojone w kosteczkę. Warzywa dodać do reszty składników. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (25 cm x 14 cm) wysmarowanego masłem.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min. Następnie posypać serem żółtym i piec kolejne 20 min. Podawać z kleksem śmietany i szczypiorkiem.
Komentarze