Placek ziemniaczany XXL pod pierzynką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Większy niż zwykle i w o wiele bogatszej odsłonie niż zwykle - a smakuje wspaniale.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI :

    1 kg ziemniaków
    2 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    30 dag boczku
    2 czerwone papryki
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    20 dag tartego żółtego sera
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki

Placek ziemniaczany xxl pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać nadmiar płynu.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na suchej patelni.
  • 4. Paprykę drobno pokroić, podsmażyć.
  • 5. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju.
  • 6. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
  • 7. Przygotowaną masę ziemniaczaną i pozostałe składniki podzielić na 4 części.
  • 8. Na rozgrzaną patelnię / u mnie ok 15 cm/ wyłożyć część masy ziemniaczanej, boczku, papryki i cebuli, wszystko posypać startym żółtym serem.
  • 9. Piec pod przykryciem do zrumienienia się placka od spodu.
  • 10. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • 11. Inspiracja pochodzi z internetu.

Porady

Można polać keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować