Placek ziemniaczany Arka

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj postanowiłem zrealizować mój wariant placka ziemniaczanego z sosem paprykowo - pomidorowym i serdelkami. Czemu tak? Bo dzięki temu skracamy czas przygotowania całego dania, w odróżnieniu od przygotowania klasycznego gulaszu. Nie tracimy nic na finalnym smaku potrawy, wręcz przeciwnie zyskujemy całkiem nowy! Moja propozycja powinna wiec przypaść do gustu najbardziej tym, którzy po pracy chcą w miarę szybko zrobić dobry, gorący posiłek. No i jest to też dobry przepis "kawalerski"! Z finalnego smaku jestem bardzo zadowolony! Dla chcących spróbować placka ziemniaczanego "po Arkowemu" szczegółowy opis podaję w linku.



  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:





    500 g ziemniaków

    1 mała cebula

    1 jajko

    1 łyżka mąki

    Olej do smażenia

    Sól, pieprz





    Sos:



    2 szt. Serdelków

    2 łyżki oleju

    1 ogórek kiszony

    1 mała papryka szpiczasta

    1 łyżka pasty paprykowej

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka mielonego kminku

    500 ml wrzątku

    1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek ziemniaczany arka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek ziemniaczany Arka 1. Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków. Przekładamy na sito ustawione nad dodatkowym pojemnikiem. Delikatnie odciskamy. Po odstaniu się soku odciśniętego z ziemniaków delikatnie wylewamy jago wierzchnią część, a naturalną skrobię z dna dodajemy na powrót do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę, wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dzielimy na pół, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.



    Serdelki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z ogórkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy pastę, koncentrat' kminek, zalewamy wrzątkiem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 15 min. (w zależności od preferowanej gęstości sosu). Pod koniec (3-4 min. przed), wrzucamy drobno pokrojoną paprykę i paprykę mieloną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować