Placek ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: białka ubijamy z solą, pod koniec stopniowo dodając cukier. Ubijamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy po kolei żółtka wciąż ubijając. Wsypujemy mąkę, budyń, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35 cm i pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.
2. Pestki słonecznika prużymy na patelni z dodatkiem 2 łyżek margaryny i 2 łyżek cukru, aby się lekko zarumieniły. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Masło miksujemy z masą krówkową. Dodajemy 2/3 części prażonego słonecznika.
4. Biszkopt przekrawamy na pół. Na spód wykładamy 2/3 części masy, kładziemy wierzch, który smarujemy resztą masy i posypujemy pozostałymi pestkami.
Komentarze