Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym (niby pizza)

  • wyświetlono: 218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Udany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Polecam na obiad lub sycącą kolację.

MałaMi
  • 60min

Składniki

Składniki główne:
250g wołowiny
5 łyżek kukurydzy z puszki
4 małe pieczarki

Składnik główny dodatkowy:
4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki robocze:
1/2 średniej cebuli
2 suszone pomidory + 2 łyżki oleju spod pomidorów
2 jajka
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. maki kukurydzianej
2/3 szkl. mąki graham (można też użyć chlebowej, razowej)
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka oregano
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli (do ciasta)
pieprz do smaku

Dekoracja:
kiełki rzodkiewki
świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym (niby pizza)

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy, mleko, obie mąki, posiekaną natkę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy, by odpoczęło.
  • 2. Wołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa (w zależności od rodzaju mięsa może to zająć 30-40 minut). Po 20 minutach dodajemy posiekaną cebulę i nadal dusimy.
  • 3. Gdy wołowina będzie miękka rozkładamy ją równomiernie na patelni, rozsypujemy 4 łyżki odsączonej kukurydzy i zalewamy ciastem. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone suszone pomidory i posypujemy ostatnią łyżką kukurydzy. Smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem aż ciasto się zetnie, następnie zsuwamy na blaszkę z papierem do pieczenia i dopiekamy w 150 stopniach aż ciasto będzie całkowicie upieczone, a wierzch zrumieniony (ale można też dopiekać na patelni, pilnując, by nie spalić spodu).
    Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki i świeżą natką.

Porady

Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie smażenia - lepiej zrobić bardziej słone ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodykukurydzawołowinanatka pietruszkiplacekciasto naleśnikowepietruszkakolacjaobiadz patelnipizza bez drożdżya la pizzakreatywne_gotowanie10

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z farszem a'la pizza

Dodane przez: magdzia44448

KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA

Lubicie pizzę? Spróbujcie krokietów...

Dodane przez: PolskaGotuje

pizza z kurczaka a'la Aga

Potrawa jest prosta, szybka w przygotowaniu...

niby pizza

Dodane przez: malgorzatascibor

Niby pizza

Prosta ,szybka przekąska w sam...

www.facebook.com/PimpMyPancakes

Dodane przez: szymonberlowski

Pizza naleśnikowa

Inne spojrzenie na Włoską kuchnię....

image-09qd4nt

Dodane przez: Beatka659

Kurczak a'la pizza

Pizza? Tak, ale w nowym wydaniu....

tosty

Dodane przez: paolineczka

Tosty a'la pizza

Nie miałam czasu na przygotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE