Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym (niby pizza)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Udany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Polecam na obiad lub sycącą kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki główne:
    250g wołowiny
    5 łyżek kukurydzy z puszki
    4 małe pieczarki

    Składnik główny dodatkowy:
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Składniki robocze:
    1/2 średniej cebuli
    2 suszone pomidory + 2 łyżki oleju spod pomidorów
    2 jajka
    1/2 szkl. mleka
    1/4 szkl. maki kukurydzianej
    2/3 szkl. mąki graham (można też użyć chlebowej, razowej)
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka oregano
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli (do ciasta)
    pieprz do smaku

    Dekoracja:
    kiełki rzodkiewki
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Pizza Ciasto naleśnikowe

Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym (niby pizza) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy, mleko, obie mąki, posiekaną natkę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy, by odpoczęło.
  • 2. Wołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa (w zależności od rodzaju mięsa może to zająć 30-40 minut). Po 20 minutach dodajemy posiekaną cebulę i nadal dusimy.
  • 3. Gdy wołowina będzie miękka rozkładamy ją równomiernie na patelni, rozsypujemy 4 łyżki odsączonej kukurydzy i zalewamy ciastem. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone suszone pomidory i posypujemy ostatnią łyżką kukurydzy. Smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem aż ciasto się zetnie, następnie zsuwamy na blaszkę z papierem do pieczenia i dopiekamy w 150 stopniach aż ciasto będzie całkowicie upieczone, a wierzch zrumieniony (ale można też dopiekać na patelni, pilnując, by nie spalić spodu).
    Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki i świeżą natką.

Porady

Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie smażenia - lepiej zrobić bardziej słone ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować