REKLAMA

Placek z wiśniami (bez glutenu, bez tłuszczu, bez jajek, bez nabiału, wegańskie)

wyświetlono: 1879 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Ciasto-eksperyment ;) wyszło.Jeśli nie przeszkadza Ci lekko wytrawny posmak kukurydziany i gryczany - polecam zrobić. Ciasto zniknęło w kilka chwil, dzieciaki wołały o dokładkę, mąż od razu ukroił sobie ćwiartkę z całości ciasta. Wiśnie skusiły każdego.

opublikowany: 02.02.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki płatków gryczanych zalane 1/2 szklanki wrzątku
    5 łyżek siemienia lnianego + 15 łyżek wrzątku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
    3-4 łyżki gorzkiego kakao
    1 szklanka cukru lub ksylitolu
    1 szklanka gazowanej wody
    ok. 300g wiśni bez pestek (można użyć mrożonych)
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane zmielić, zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Płatki gryczane również zostawić na chwilę, aż wchłoną wodę.
    Do miski wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać płatki gryczane, siemię lniane i wodę gazowaną. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Wylać do okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia, formy. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
    Placek piec w nagrzanym do 190st.C piekarniku ok. 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce naKońcuJęzyka

Placuszki bananowe, bez glutenu, bez cukru i bez jajek

Idealne śniadanie dla alergików i dbających o swoje zdrowie

kategoria: Desery Placki opublikowany: 14.07.2014 | wyświetlono: 3211 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE