Placek z winem i orzechami

0 (0 ocen)

Bardzo puszyste i wilgotne ciasto.

Składniki:

  • 1,5 margaryny
    2,25 szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    4,5 łyżki wody
    0,5 szkl. wina
    6 jajek
    0,5 paczki proszku do pieczenia
    2,25 szkl. mąki
    orzechy

Placek z winem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę do roztopienia cukru. Jak wystygnie dodać 0,5 szkl. wina. Z tego odlać 0,5 szkl. na polewę. Do reszty dodać żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i posiekane drobno orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 160-180 ok. 30-40 minut. Gdy ciasto wystygnie polać pozostawioną polewą.

Porady

Równie smaczny jest bez orzechów lub z innymi bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy