Placek z węgierkami, miodem i cynamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbia go cała moja rodzina. Jest łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● 2 łyżki miodu
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 25 dag masła
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 żółtka
    ● 2 łyżki śmietany 18%
    ● 1/2-1 kg węgierek
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z węgierkami, miodem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, żółtka, miód i śmietanę. Składniki siekamy, szybko zagniatamy ciasto, lepimy kulę. Wstawiamy na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  • 2. Śliwki myjemy, osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy pestki.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 odkładamy, resztę rozwałkowujemy i wykładamy spód formy do tarty. Na ciasto wykładamy śliwki (miąższem do góry), ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 45-60 minut w 180 °C, aż się lekko zrumieni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować