Placek z węgierkami, miodem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, żółtka, miód i śmietanę. Składniki siekamy, szybko zagniatamy ciasto, lepimy kulę. Wstawiamy na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
2.Śliwki myjemy, osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy pestki.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 odkładamy, resztę rozwałkowujemy i wykładamy spód formy do tarty. Na ciasto wykładamy śliwki (miąższem do góry), ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 45-60 minut w 180 °C, aż się lekko zrumieni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze