Placek z warzywami

4.49 (196 ocen)

  • 30 min

Wykorzystałam warzywa z własnej działki na ten placek, który smakiem przypomina delikatną pizzę. Smakuje wybornie, jest bardzo delikatny. Spożywać na gorąco, polany delikatnie ketchupem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mały kabaczek, około 50 dag
    1/2 czerwonej, dużej papryki
    1/2 żółtej, dużej papryki
    1 cebula
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 szklanka mąki
    3 dag drożdży
    3 jajka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki oleju
    Sól do smaku
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę papryki i kabaczka, dusić 5 minut, wystudzić.
    Drożdże rozetrzeć, dodać pozostałe składniki i łyżką wyrobić ciasto, dodać podduszone warzywa, przyprawy. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto i piec 35 minut w temp. 170 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypać wierzch żółtym serem. Zapiec.

Porady

1.Wierzch ciasta można dodatkowo posypać ziarnami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować