Placek z twarogiem i porami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję pedagogikę. Gotujędla czworga współlokatorów.Największą dla mnie pochwałąjest ich prośba o dokładkę.

Składniki:

  • ● 25 dag mąki
    ● 20 dag masła
    ● łyżeczka kminku
    ● 40 dag twarogu
    ● 4 jajka
    ● 5 dag boczku
    ● 2 pory
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 5 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● tymianek

Placek z twarogiem i porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z 15 dag
    miękkiego masła, szczyptą soli,
    kminkiem i 2 łyżkami wody. Zagniatamy
    ciasto. Schładzamy.
    Rozwałkowujemy na grubość
    ok. 0,5 cm. Przekładamy do tortownicy
    o śr. 22 cm, nakłuwamy.
    Pieczemy 10 minut w 200 °C.
  • Placek z twarogiem i porami 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy.
    Pory oczyszczamy,kroimy w krążki i krótko dusimy
    na łyżce masła. Oprószamy solą
    i tymiankiem.
  • 3. Twaróg miksujemy z żółtkami
    i resztą masła. Mieszamy z mąką
    ziemniaczaną, boczkiem, porami,
    pokrojonym w kostkę serem
    i ubitymi białkami. Doprawiamy.
    Wykładamy na placek. Pieczemy
    ok. 40 minut w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy