Placek z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które wszystkim zasmakuje;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szkl. cukru,
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
    1/3 szkl. mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem:
    350g waniliowego serka homogenizowanego,
    szkl. śmietanki 30%,
    1/2 szkl. cukru pudru,
    750g truskawek,
    1/2 cytryny,
    2 łyżki galaretki truskawkowej,
    łyżka żelatyny.

Placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. piec ok. 25-30min w temp. 170st-180st. Ostudzić.
  • 2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić na 15minut do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, rozłożyć połowę truskawek. Przykryć resztą kremu. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, tężejącą wymieszać z truskawkami. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy