4 jajka
250 g ryżu basmati, ugotowanego
i wystudzonego
sok i starta skorka z 1 cytryny BIO
3 łyżki creme fraiche lub gęstej kwaśnej
śmietany
mały pęczek natki pietruszki, posiekany
1,5 łyżki kaparow
4 młode cebulki, pokrojone
ok. 220 g wędzonego fileta z łososia,
bez skory, pokrojonego w kawałki
sol i świeżo zmielony pieprz
100 g marynowanej i pieczonej
czerwonej papryki, odcedzonej
i posiekanej
mąka tortowa do podsypania
op. ciasta francuskiego (ok. 1/2 kg)
ugotowane ziemniaki do podania
(niekoniecznie)
Placek z ryżem cytrynowym i łososiem à la kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy jajka gotujemy na twardo (8 minut), studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. W dużej misce mieszamy ryż, startą skorkę oraz sok wyciśnięty z cytryny, creme fraiche, natkę pietruszki, kapary, cebulkę, kawałki łososia i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Ciasto rozwałkowujemy oproszonym mąką wałkiem na dwa prostokątne płaty o wielkości blaszki do pieczenia (jeden prostokąt powinien być nieco większy, uformujemy z niego brzeg). Mniejszy kawałek ciasta wkładamy do blaszki, wykładamy ryżowo-łososiowe nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Układamy ćwiartki jajek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi starannie łączymy, dociskamy widelcem, nadmiar ciasta odcinamy. Wkładamy na 15 minut do lodowki. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
3.Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia mogła się ulatniać para. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Podajemy np. z surówką z pora.
Komentarze