Placek z ryżem cytrynowym i łososiem à la kulebiak

0 (0 ocen)

Przepis z nowego magazynu Apetyt

Składniki:

  • 4 jajka
    250 g ryżu basmati, ugotowanego
    i wystudzonego
    sok i starta skorka z 1 cytryny BIO
    3 łyżki creme fraiche lub gęstej kwaśnej
    śmietany
    mały pęczek natki pietruszki, posiekany
    1,5 łyżki kaparow
    4 młode cebulki, pokrojone
    ok. 220 g wędzonego fileta z łososia,
    bez skory, pokrojonego w kawałki
    sol i świeżo zmielony pieprz
    100 g marynowanej i pieczonej
    czerwonej papryki, odcedzonej
    i posiekanej
    mąka tortowa do podsypania
    op. ciasta francuskiego (ok. 1/2 kg)
    ugotowane ziemniaki do podania
    (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z ryżem cytrynowym i łososiem à la kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy jajka gotujemy na twardo (8 minut), studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. W dużej misce mieszamy ryż, startą skorkę oraz sok wyciśnięty z cytryny, creme fraiche, natkę pietruszki, kapary, cebulkę, kawałki łososia i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy oproszonym mąką wałkiem na dwa prostokątne płaty o wielkości blaszki do pieczenia (jeden prostokąt powinien być nieco większy, uformujemy z niego brzeg). Mniejszy kawałek ciasta wkładamy do blaszki, wykładamy ryżowo-łososiowe nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Układamy ćwiartki jajek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi starannie łączymy, dociskamy widelcem, nadmiar ciasta odcinamy. Wkładamy na 15 minut do lodowki. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  • 3. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia mogła się ulatniać para. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Podajemy np. z surówką z pora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować