Placek z rabarbarem i budyniem

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Najlepszy jest jeszcze ciepły, gdy budyń jest taki miękki... Można użyć dowolnych owoców.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny,
    3 szkl. mąki pszennej,
    jajko+2 żółtka,
    1i1/4 szkl. cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    4 łyżki śmietany 12%,
    40 dag rabarbaru,
    2 budynie waniliowe z cukrem,
    3 szkl. mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy placek z rabarbarem 1. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę.
  • surowy placek z rabarbarem2 2. Z mąki, obu cukrów, posiekanej margaryny, jajka, żółtek, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno formy o wym. 33x23cm. Równomiernie rozłożyć rabarbar na cieście.
  • surowy placek z rabarbarem 3 3. Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na rabarbar.
  • surowy placek z rabarbarem4 4. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować