Placek z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest rabarbar, musi być placek . Tym razem z mąką jaglaną. Pycha.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •6 jajek
    •3/4 szklanki drobnego cukru
    •1,5 szklanki mąki jaglanej
    •1 szklanka mąki pszennej
    •250 g masła roślinnego
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia


    •3 budynie truskawkowe - 1 litr mleka


    •600 g rabarbaru


    •sok z małej cytryny
    •cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i wystudzić.
    Budynie wymieszać w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować.

    Gotować i mieszać, aż masa zgęstnieje.

    Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

    Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło . Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Większą część ciasta wylać do formy. Następnie wylać budyń.

    Wyłożyć rabarbar i zalać pozostały ciastem . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 55 min.

    Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem . Powstałym lukrem polać wystudzone ciasto.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować