Placek z rabarbarem

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest rabarbar, musi być placek . Tym razem z mąką jaglaną. Pycha.

ewaeu
  • 24 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

•6 jajek
•3/4 szklanki drobnego cukru
•1,5 szklanki mąki jaglanej
•1 szklanka mąki pszennej
•250 g masła roślinnego
•2 łyżeczki proszku do pieczenia


•3 budynie truskawkowe - 1 litr mleka


•600 g rabarbaru


•sok z małej cytryny
•cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Placek z rabarbarem

  • 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i wystudzić.
    Budynie wymieszać w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować.

    Gotować i mieszać, aż masa zgęstnieje.

    Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

    Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło . Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Większą część ciasta wylać do formy. Następnie wylać budyń.

    Wyłożyć rabarbar i zalać pozostały ciastem . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 55 min.

    Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem . Powstałym lukrem polać wystudzone ciasto.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z rabarbaremplacek z rabarbaremciasto z rabarbarem i budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

Robiłam kiedyś ciasto kruche z...

1

Dodane przez: Duśka55555

Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami

Mocno serowe ciasto z słodko-kwaśnym...

Francuskie ciastka z rabarbarem i migdałami

Dodane przez: kasik1p3

Francuskie ciastka z rabarbarem i migdałami

Małe co nie co dla miłośników rabarbaru...

Placki

Dodane przez: KORAL

Pieczone placki z jabłkiem

Placki jabłkowe, ale nie smażone...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto które przygotowuje...

Francuskie z serem i rabarbarem

Dodane przez: mysza75

Francuskie z serem i rabarbarem

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chrupiące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE