Placek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:10białek ubić z cukrem na sztywno.Ubijając dalej dodać żołtka . Następnieobie mąki z proszkiem , a na koniec orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać i przelać do formy wyścielonej pergaminem. Piec ok 45min.
Masa:Wykonujemy ją według przepisu z opakowania ,,Krem karpatka'' .Zawartość torebki rozpuścić w 200ml mleka, pozostałe 300ml zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczony proszek i gotować do zgęstnienia.Wystudzić i utrzeć z kostką margaryny.Na koniec dodać szczyptę kwasku cytrynowego.Schłodzić.
Przekładanie:Upieczone ciasto przekroić na pół. Jedna połówkę posmarować połową masy,rozłożyć delicje na to druga połowa masyi i druga połówka ciasta. Na wierzch ciasta ułożyć delicje pokrojone w plasterki i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną wcześniej w3 szkl wody. Schłodzić .
Porady
Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze 10 dag margaryny.
Komentarze