Placek z nutką węgier

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to pyszne danie, sycące, pożywne i nie drogie. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Smakuje naprawdę wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    mąka
    3 jajka
    400 g mięsa(karkówka, szynka, łopatka)
    pomidory w puszce
    4 ząbki czosnku
    papryka słodka
    papryka czerwona
    paczka sosu pieczeniowego

Placek z nutką węgier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju, co chwile podlewając wodą. Po upływie około godziny mięsko powinno być miękkie, wtedy wrzucamy do niego pomidory oraz pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę. Smażymy to wszystko razem, aż papryka będzie miękka. Następnie do mięsa i warzyw wsypujemy sporą szczyptę proszkowanej papryki czerwonej. po kilku minutach mięso zalewamy rozrobionym sosem.
    Czosnek kroimy w cienkie plasterki i także wrzucamy do sosu. Następnie smażymy placki ziemniaczane. Placki powinny być duże, masa powinna być wylewana na całą powierzchnię patelni. Farsz nakładamy na 1 połowę placka, a 2 przykrywamy całość.

Porady

Wierzch placka można polać łyżką kwaśnej śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy