Placek z masą kokosową

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Karolina Belcyr

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - mąka: 5 łyżek
    - cukier: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - mleko: 3 szklanki
    - mąka: 1.5 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1.5 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 8 łyżek
    - wiórki kokosowe: 20 gramów
    - orzechy włoskie: 10 dekagramów
    - kostka masła: 1.5 sztuki
    - galaretka owocowa: 2 sztuki
    - drobne owoce: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopty – jasny i ciemny, które będą stanowiły dwie warstwy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Do biszkopta w wersji ciemnej wsypujemy kakao. Lekko mieszamy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. W rondlu miksujemy 2 szklanki mleka z żółtkami, cukrami i mąką. Podgrzewamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Zagotowujemy szklankę mleka i zaparzamy w nim wiórki kokosowe. Ucieramy masło z budyniem, dodajemy wiórki i posiekane orzechy.
  • 3. Masą przekładamy biszkopty – najpierw jasny, potem ciemny. Na wierzch placka wylewamy stężałą galaretkę i układamy owoce, np. jagody i maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Mleko Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować