Placek z masą kokosową

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 19 lat. Lubię wymyślać rozmaite dania, głównie desery i ciasta, i zaskakiwać nimi przyjaciół.

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    4 jajka
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 łyżek mąki
    ● 4 łyżki cukru
    ● szczypta soli
    ● cukier waniliowy.

    Ciasto ciemne:
    4 jajka
    ● 3 łyżki mąki
    ● 1,5 łyżeczki prosz. do piecz.
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● 4 łyżki cukru
    ● szczypta soli
    ● cukier waniliowy.

    Masa:
    3 szkl. mleka
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● cukier waniliowy
    ● 2 żółtka
    ● 8 łyżek cukru
    ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● 1,5 kostki masła.

    Oraz:
    2 op. galaretki owocowej
    ● drobne owoce
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopty– jasny i ciemny, które będą stanowiły dwie warstwy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Do biszkopta w wersji ciemnej wsypujemy kakao. Lekko mieszamy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Po
    upieczeniu studzimy.
  • 2. W rondlu miksujemy 2 szklanki mleka z żółtkami, cukrami i mąką. Podgrzewamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Zagotowujemy szklankę mleka i zaparzamy w nim wiórki kokosowe. Ucieramy masło z budyniem, dodajemy wiórki i posiekane orzechy.
  • 3. Masą przekładamy biszkopty – najpierw jasny, potem ciemny. Na wierzch placka wylewamy stężałą galaretkę i układamy owoce, np. jagody i maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować