Placek z mandarynkami i kokosową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto tłuszcz stopić, wystudzić. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, wbić jajka, wlać śmietanę i aromat. Całość utrzeć. Wsypać mąkę i ponownie dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i rozdzielone na cząstki mandarynki.
2.Piec ok. 50 min (180 st. C). Wystudzić.
3.Na galaretkę w garnku zagotować mleko z masłem, wsypać wiórki kokosowe. Gotować 10 min. Garnek zdjąć z ognia, natychmiast wsypać galaretkę i mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści.
4.Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Komentarze