PLACEK Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Placek ze śliwkami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. Mąki pszennej
    1/3 szkl. Cukru
    3 dag drożdży
    1/2 szkl. Letniego mleka
    3 żółtka
    1/3 kostki masła
    50 dag śliwek zamrozonych

    Kruszonka:
    3 łyżki cukru
    4 łyżki stopionego masła
    2/3 szkl. Mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z jedną łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki i mleka żeby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Przykryj go i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce. Śliwki rozmroz i odsącz. Przygotuj ciasto: masło roztop i przestudz. W tym czasie do czystej miski wsyp resztę mąki, pozostały cukier i żółtka. Następnie wlej wyrosniety zaczyn i resztę mleka. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj stopione masło. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotuj kruszonke: masło zagnieść z cukrem i mąką, włóż do lodówki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagniec. Ciasto przełoz na blachę wyłożona pergaminem. Na wierzchu wyloz śliwki. Posyp kruszonka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180stopni. Piecz 40 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować