Placek z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać mąkę z margaryną. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką śmietany,
pozostawić w cieple na 10 min. dodaj do mąki. Wbij jajko i żółtko dodaj sól i resztę śmietany. Wyrób ciasto.
Grzyby ugotować. Kapustę pokroić w ćwiartki i ugotować. Kapustę odcedzić wycisnąć przez ściereczkę zemleć na maszynce wraz z grzybami. Przysmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulę dodać do tego kapustę z grzybami i przysmażyć doprawić solą i pieprzem dodać łyżkę tartej bułki całość wymieszać i przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować wyłożyć na wysmarowaną blaszkę nałożyć nadzienie z kapusty. Rozwałkować drugie ciasto wycinać radełkiem paski szerokości 2cm układać gęstą kratkę na nadzieniu. Wierzch posmarować białkiem można posypać startym żółtym serem. Piec w bardzo gorącym piekarniku około pół godziny.
Komentarze