PLACEK Z KAPUSTA I GRZYBAMI

4.5 (187 ocen)

Idealny do barszczu.Można podawać także na zimno.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, pół kostki margaryny, 3dag drożdży, 3-4 łyżki śmietany,1 jajko, 1 żółtko, sól.

    Nadzienie: 1 główka kapusty, półtorej łyżki tłuszczu, 1 duża cebula kilka suszonych grzybów( mogą być pieczarki), sól, pieprz, łyżka tartej bułki.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać mąkę z margaryną. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką śmietany,
    pozostawić w cieple na 10 min. dodaj do mąki. Wbij jajko i żółtko dodaj sól i resztę śmietany. Wyrób ciasto.
    Grzyby ugotować. Kapustę pokroić w ćwiartki i ugotować. Kapustę odcedzić wycisnąć przez ściereczkę zemleć na maszynce wraz z grzybami. Przysmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulę dodać do tego kapustę z grzybami i przysmażyć doprawić solą i pieprzem dodać łyżkę tartej bułki całość wymieszać i przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować wyłożyć na wysmarowaną blaszkę nałożyć nadzienie z kapusty. Rozwałkować drugie ciasto wycinać radełkiem paski szerokości 2cm układać gęstą kratkę na nadzieniu. Wierzch posmarować białkiem można posypać startym żółtym serem. Piec w bardzo gorącym piekarniku około pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować