Placek z jabłkiem i budyniem

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kruche ciasto z dodatkiem jabłek i budyniu fajnie wygląda i smakuje i nie jest trudne w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 50 dag mąki
    - 25 dag margaryny
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 łyżka śmietany
    - 2 żółtka

    - 4 jabłka

    Budyń
    - 1,5 litra mleka
    - 4 budynie śmietankowe
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z jabłkiem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jedno ciasto rozwałkowane 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek dodać margarynę, a następnie żółtka, cukier puder i proszek oraz śmietanę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto - odkładamy do schłodzenia na 10 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.
  • Rozkładamy pokrojone jabłka 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozkładamy jedno obok drugiego na ciasto rozwałkowane w blaszce.
  • Wylany ciepły budyń 3. Gotujemy budynie, i ciepłe wylewamy na ciasto z jabłkami. Drugie ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na wylanych ciepłych budyniach
  • Drugi rozłożony blat ciasta 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w całości przez 50 minut w temperaturze 180. Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować