Placek z jabłkami ucierany

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Często piekę to ciasto w weekendy, zawsze się udaje i błyskawicznie znika z talerza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    4 jajka
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cynamon
    łyżeczka sody
    dwie szklanki mąki
    1,5 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z jabłkami ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz pianę ubitą z pozostałych białek, wszystko delikatnie mieszamy.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu.
    Na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy punktowo połowę ciasta, tworząc "góry" i "doliny". Powstałe "dołki" wypełniamy startymi jabłkami, na to wykładamy drugą połowę ciasta i pozostałe jabłka.
    Pieczemy w 180 st. przez około 40 minut.

Porady

Ciasto nie lubi ciężkich polew, wystarczy ewentualnie posypać je cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Ciasto może stanowić świetny deser jako kombinacja z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować