Placek z jabłkami jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Idealnie pasuje na niedzielne popołudnie, leniwie celebrowane w rodzinnym gronie.
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
125 g masła
2 duże jajka eko
100 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
małe opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta
bułka tarta do posypania formy
4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)
Placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy.
Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny.
Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem.
Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym.
Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze