Placek z gyrosem, papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robię rozczyn, odstawiam na 15 minut by wyrósł.Do mąki dodaje rozczyn, sól , jajko, koperek i zagniatam ciasto, nakrywam i pozostawiam do wyrośnięcia, ok 30 minut. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę , posypuję gyrosem, mieszam, pozostawiam na 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie smażę na oleju, studzę. Ser i paprykę kroje w kosteczkę. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuję na prostokąt, posypuję mięsem, serem, papryką i szczypiorkiem. Zwijam jak roladę.
2.Ciasto przekładam do formy, smaruję mlekiem. Piekę 1 godzinę, na rumiano w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Komentarze