Placek z galaretkami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Lekki i smaczny dodatek w sam raz do kawki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 jaj,
    1 szkl. mąki pszennej,
    1 szkl. cukru,
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 litra mleka
    1/2 litra śmietany
    5 dkg żelatyny
    1 szkl. cukru
    2 cukry wanilinowe
    5 galaretek( każda inny kolor)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Placek z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. ubijać na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty i dodać przesiane razem mąki. Wylać na blachę i piec w 170 stopniach ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemię z wysokości ok. 0,5 m. po czym ponownie wstawić do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach.Przekroić na 2 części.

  • 2. Masa z galaretkami: Galaretki zalać 1,1/2 szkl. wody każdą z osobna. Wylać na talerze i odstawić do zastygnięcia. Mleko przegotować z cukrami i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1 szkl. wody i ostudzić. Mleko rozmieszać ze śmietaną, dodać żelatynę i pokrojone w grubą kostkę galaretki. Tężejącą masę wyłożyć na 1 część biszkoptu i przykryć drugą lekko dociskając. Wstawić do lodówki.

Porady

Żelatyna powinna być lekko ciepła wtedy nie powstaną grudki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować