Placek z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. ubijać na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty i dodać przesiane razem mąki. Wylać na blachę i piec w 170 stopniach ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemię z wysokości ok. 0,5 m. po czym ponownie wstawić do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach.Przekroić na 2 części.
2.Masa z galaretkami: Galaretki zalać 1,1/2 szkl. wody każdą z osobna. Wylać na talerze i odstawić do zastygnięcia. Mleko przegotować z cukrami i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1 szkl. wody i ostudzić. Mleko rozmieszać ze śmietaną, dodać żelatynę i pokrojone w grubą kostkę galaretki. Tężejącą masę wyłożyć na 1 część biszkoptu i przykryć drugą lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
Porady
Żelatyna powinna być lekko ciepła wtedy nie powstaną grudki.
Komentarze