Ten placek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie zrobicie go na święta, to w adwencie,można go zrobić. Szybki do wykonania , a po domu unosi się przyjemny korzenny aromat.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka startych na tarce o dużych oczkach czerwonych buraków
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
5 dag. pokrojonych suszonych śliwek
Lukier:
3 łyżki soku z aronii
ok. 1 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
foremka gwiazda wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
płatki migdałowe do posypania
Komentarze