Placek z czerwonym burakiem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten placek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie zrobicie go na święta, to w adwencie,można go zrobić. Szybki do wykonania , a po domu unosi się przyjemny korzenny aromat.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka startych na tarce o dużych oczkach czerwonych buraków
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
    5 dag. pokrojonych suszonych śliwek
    Lukier:
    3 łyżki soku z aronii
    ok. 1 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    foremka gwiazda wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek z czerwonym burakiem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ubijam z cukrem na puch, dodaje olej, ubijam, dodaje pozostałe składniki, mieszam.
  • jk 2. Ciasto przelewam do foremki, piekę godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Składniki lukru ucieram. Lukrem polewam jeszcze ciepłe ciasto, posypuję płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować