PLACEK Z CHAŁWĄ I ORZECHAMI

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pracochłonne ale warte tego gdyż jest przepyszne. Przepis dostałam od Koleżanki Agnieszki i wypróbowałam go na świeta Bożego Narodzenia 2013 wszyscy byli zachwyceni

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto 1 i 2 :
    - 3 szkl mąki pszennej,
    - 5 żóltek,
    - 1 margaryna,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 0,25 szkl cukru pudru,
    - 4 łyżki kwaśnej śmietany,
    - 2 łyzeczki proszku do pieczenia.
    Składniki na polewę sezamową:
    - 20 dag sezamu,
    - 2 łyżki miodu,
    - 10 dag margaryny,
    - 0,25 szkl cukru kryształu.
    Składniki na polewę kokosową:
    - 5 białek
    1/2 szkl cukru kryształu
    - 10 dag wiórek kokosowych.
    I jeszcze 1 słoiczek powideł lub innego dżemu kwaskowatego np z czarnej pożeczki.
    Składniki na 3 ciasto:
    - 15 dag mąki pszennej,
    - 1/2 szkl cukru pudru
    - 5 dag margaryny
    -2 jajka
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    -2 łyżki miodu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Składniki na polewę orzechową:
    - 20 dag zmielonych orzechów włoskich
    - 10 dag margaryny
    - 1/2 szkl cukru
    -3 łyżki miodu.
    Składniki na masę chałwową:
    -15 dag chałwy
    -0,75 kostki margaryny
    0,25 szkl cukru
    Składniki na masę kokosową:
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń kokosowy
    - 1 kostka masła
    - 0,75 szkl cukru
    - 10 dag wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z chałwą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników na ciasto nr 1 i 2 zarobić kruche ciasto i podzielić je na dwie części.
    2.Na rozwałkowaną 1 część wylać zagotowaną masę sezamową. Upiec na złoty kolor.
    3. Rozwałkować część 2 ciasta i posmarować powidłem. I wylać na niego zrobioną polewę kokosową.Upiec na złoty kolor.
    4. Zarobić ciasto nr 3. Będzie dosyć wolne i klejące. Wyłożyć blachę pergaminem i na to wyłożyć ciasto.
    Zrobić polewę z orzechów i wylać na ciasto i upiec na złoty kolor.
    5. Składniki na masę chałwową rozpuścić w garnku ale nie wolno ich gotować. Na placek z sezamem wyłożyć masę z chałwy. Przykryć plackiem miodowym nr 3 z orzechami.
    6. Zrobić masę kokosową. Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. dodać do gotującego budyniu wiórka kokosowe.
    Wystudzić. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń. Utrzeć razem. Wyłożyć na placek z orzechami i przykryć plackiem z bezą kokosową i powidłem.

Porady

Logistycznie lepiej jest sobie poprzedniego dnia upiec ciasta a następnego je tylko przełozyć masą. Jest przy nim dużo pracy ale warto. Smakuje najlepiej tak za 2 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować