Placek z chałwą i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180°C.
2.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy, dodajemy cukier. W dalszej kolejności dokładamy stopniowo żółtka. Do ubitej masy dokładamy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180°C przez 15 min.
3.Masa: Połowę mleka gotujemy. W pozostałej części mieszamy budyń, mąki, cukier, żółtka. Gotujemy budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej chałwę. Jeśli ktoś uzna, że któraś masa nie jest wystarczająco słodka można pod koniec dodać do nich cukier puder. Ale ja specjalnie gotuję budyń bez cukru, gdyż zarówno nutella jak i chałwa są wystarczająco słodkie. Do masy czekoladowej dodaje również spirytus do smaku.
4.Przełożenie: Biszkopt ciemny, masa z chałwą, bezy, masa z nutellą, biszkopt biały.
Wierzch udekorować dowolnie. Ja posmarowałam go częścią odłożonej masy białej. Posypałam pokruszonymi herbatnikami.
Komentarze