Placek z chałwą i bezami

4.92 (153 ocen)

  • 60 min

Doskonale prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt biały:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 4 łyżki mąki
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 12 dag mąki,
    - 1 łyżka kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 szczypta sody

    Masa czekoladowa oraz chałwiowa:
    - 1 litr mleka,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 4 żółtka,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 2 kostki masła,
    - 0,5 słoiczka nutelli,
    - 20-30 dag chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    - Bezy ( około 25 do 30 dag bez, wszystko zależy od wielkości)
Wystaw ocenę:

4.92 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Placek z chałwą i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180°C.
  • 2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy, dodajemy cukier. W dalszej kolejności dokładamy stopniowo żółtka. Do ubitej masy dokładamy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180°C przez 15 min.
  • 3. Masa: Połowę mleka gotujemy. W pozostałej części mieszamy budyń, mąki, cukier, żółtka. Gotujemy budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Ucieramy masło, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej chałwę. Jeśli ktoś uzna, że któraś masa nie jest wystarczająco słodka można pod koniec dodać do nich cukier puder. Ale ja specjalnie gotuję budyń bez cukru, gdyż zarówno nutella jak i chałwa są wystarczająco słodkie. Do masy czekoladowej dodaje również spirytus do smaku.
  • 4. Przełożenie: Biszkopt ciemny, masa z chałwą, bezy, masa z nutellą, biszkopt biały.
    Wierzch udekorować dowolnie. Ja posmarowałam go częścią odłożonej masy białej. Posypałam pokruszonymi herbatnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować