Placek z budyniem i zapiekanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty szybki i smaczny w kilka chwil. Zrobiłam ten placek na Trzech Króli na kolędę którą była u mnie zakończeniem.Wszystkim smakowało. Przepis mam od znajomej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    50 dag mąki
    30 dag masła
    2 jajka
    16 dag cukru pudru
    szczypta soli
    szczypta skórki z cytryny

    Wypełnienie :
    500 ml mleka
    10 dag cukru pudru
    1 opakowanie budyniu ( waniliowe lub śmietankowe)
    50 dag jabłek
    2 lub 3 opakowania galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek z budyniem i zapiekanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę dodać zimne posiekane masło, jajka cukier sól skórkę z cytryny. Szybko zagnieść ciasto.
    Ciasto odłożyć na pół godziny.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut.
    Przygotować budyń. Proszek rozmieszać w 3/4 szklanki mleka,resztę mleka zagotować z cukrem,wlać budyń i zagotować ciągle mieszając.
    Masę budyniową rozprowadzić na cieście, wyłożyć pokrojone jabłka i na 15 minut wstawić do piekarnika. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Kiedy Ciasto ostygnie wylać na jabłka.Odstawić do stężenia.

Porady

Można ten placek zrobić na innym kruchym spodzie oraz nie obierać skórki z jabłek wtedy ładnie się prezentuje. Najlepiej gdy placek poleży 2 dni,ciasto robi się miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować