Placek z agrestem i maślaną kruszonką

4.5 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To weekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Ciasto:
    2 duże jajka
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka naturalnej maślanki
    ¼ szklanki oleju słonecznikowego
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru z wanilią
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka obranego agrestu

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ kostki masła 82%
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Placek z agrestem i maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem.
    Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto.
  • 2. Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 30-35 minut. Przed końcem pieczenia ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować