Placek wytrawny z dynią

0 (0 ocen)

Placek wytrawny z piekarnika, z dodatkiem rzodkiewek, dyni, pieczarek, posypany serem żółtym. Dobry na ciepło i na zimno

Składniki:


  • Ciasto:
    150 g jogurtu greckiego
    4 jajka
    150 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Dodatki:
    5 rzodkiewek
    4 pieczarki
    150 g dyni
    0,5 czerwonej papryki
    kawałek pora
    5 plastrów szynki
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Szynki

Placek wytrawny z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić jogurt i jajka, zmiksować.

    Dodać mąkę i przyprawy i ponownie zmiksować.

    Rzodkiewkę umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Por oczyścić i posiekać.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

    Warzywa wrzucić do ciasta. Dodać startą na dużych oczkach dynię.

    Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wyrównać.

    Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec koło 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować