PLACEK WYSTAWA

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jeżeli kochasz połączenie sernika, biszkopta i kawy, przy dodatkowej asyście pysznego kremu to jest to placek dla Ciebie :) Na wszelkie okazje mało ważne, ważne i ważniejsze :)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • I ciasto:
    7 białek
    1 szklanka cukru zwykłego
    10 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    1 łyżka spirytusu
    ½ proszku do pieczenia
    1 – 2 łyżeczki zmielonej kawy

    II ciasto:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukry zwykłego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    III ciasto:
    1 kg sera (zemleć dwa razy)
    15 dag masła
    20 dag cukru pudru
    5 jaj
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ proszku do pieczenia

    Krem waniliowy:
    500ml mleka
    3 żółtka
    6 dag mąki ziemniaczanej
    17 dag cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1 margaryna
    1/3 kostki masła
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Placek wystawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ciasto:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, spirytus, mąkę i pozostałe składniki. Blachę wyłożyć papierem, kłaść ciasto, następnie posypać ciasto zmieloną kawą i na to wylać ciasto drugie i włożyć do piekarnika. Po wystudzeniu przekrawamy placek na pół.
  • 2. II ciasto:
    Ubić białka, dodać cukier żółtka i pozostałe składniki, wylać na pierwsze ciasto.
  • 3. III ciasto:
    Upiec z podanych składników ciasto serowe.
  • 4. Krem waniliowy:
    Ugotować krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł.
    Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
  • 5. Przełożenie:
    ½ ciasta + ½ kremu waniliowego + ciasto III (serowe) + masa + ½ kremu waniliowego + ½ ciasta + polewa czekoladowa.

Porady

Najlepiej do tego ciasta kupić ser biały aby samemu sobie go zmielić, wtedy ciasto serowe jest o wiele lepsze i puszystsze. Co do kawy to stosuję świeżą mieloną na bieżąco, ciasto wtedy ma piękny aromat :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować