Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie

  • wyświetlono: 192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzisiejsza moja propozycja to kolejna wersja ulubionego przez moich bliskich ciasta tym razem w wiosennej odsłonie. To ciasto to delikatny biszkopt z widocznymi kawałkami szpinaku przypominający trawę z cytrynową galaretką, przepyszną masą budyniową oraz masą śmietanową z dodatkiem galaretki. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Ciasto fajnie orzeźwia. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

b
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: blacha ok. 24 cm x24 cm

biszkopt :
• 4 jajka,
• 4 łyżki mąki tortowej ( u mnie orkiszowa),
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 4 łyżki cukru( u mnie ksylitol),
• 120g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
• 50ml oleju rzepakowego,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
warstwa galaretki:
• galaretka cytrynowa,
• 350 ml wrzątku,
masa budyniowa:
• 600 ml mleka 3,2%,
• 2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
• 100-120 g masła 82%,
• 2-3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
masa śmietanowa:
• 400 ml śmietany 36 %,
• 1 galaretka cytrynowa,
• ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
• biszkopty podłużne,
• likier cytrynowy do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)
• dekoracje waflowe,

Sposób przygotowania przepisu:

Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie

  • 1. biszkopt:
    Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy cukier, żółtka i stopniowo szpinak cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok 20-25 minut.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i odstawiamy, aż całkowicie stężeje.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęsta i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzona masę wykładamy na warstwę galaretki. Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka. Dekorujemy według uznania.
    Smacznego!

Porady

1. Jeśli chcemy aby w biszkopcie nie było widać kawałeczków szpinaku tylko żeby miał bardziej zielony kolor to odciśnięty szpinak miksujemy razem z żółtkami oraz olejem i taka mieszankę dodajemy do ciasta.
2. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. cytrynowym itp:)
3. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu.
4. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaszpinakWielkanocświętana każda okazjęSwiateczne ciastociasto z masą budyniowąwiosenne ciastociasto z galarektąciasto z masa śmietanowaą

Komentarze

Podobne przepisy

image-0pq839i

Dodane przez: izek

Sernik na grubym spodzie

Sernik z przepisu mojej mamy, na...

sernik na korzennym spodzie

Dodane przez: majka190382

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Sernik na przepysznym, korzennym...

sernik

Dodane przez: anka1988

Sernik na spodzie półkruchym

Przepis posiadam od siostry, pierwszy...

Seromakowiec  na kruchym spodzie

Dodane przez: WeronikaCh

Seromakowiec na kruchym spodzie

Ciasto jest idealne na świąteczny...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie z lukrem...

Szarlotka na kruchym spodzie

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka na kruchym spodzie

Przepis znaleziony gdzieś w internecie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE