
Dodane przez: Słodko Słodka
Dzisiejsza moja propozycja to kolejna wersja ulubionego przez moich bliskich ciasta tym razem w wiosennej odsłonie. To ciasto to delikatny biszkopt z widocznymi kawałkami szpinaku przypominający trawę z cytrynową galaretką, przepyszną masą budyniową oraz masą śmietanową z dodatkiem galaretki. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Ciasto fajnie orzeźwia. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)
Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie
Porady
1. Jeśli chcemy aby w biszkopcie nie było widać kawałeczków szpinaku tylko żeby miał bardziej zielony kolor to odciśnięty szpinak miksujemy razem z żółtkami oraz olejem i taka mieszankę dodajemy do ciasta.
2. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. cytrynowym itp:)
3. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu.
4. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.
Komentarze