Placek węgierski

0 (0 ocen)

Za tym daniem przepada cała moja rodzina.

Składniki:

  • 1,5- 2 kg ziemniaków
    2 cebule
    2-3 łyżki mąki
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    0,5 kg mięsa do gulaszu
    2 papryki
    1 mały koncentrat pomidorowy
    lubczyk, tymianek
    olej do smażenia
    przyprawy do smaku

Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Mięso pokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką.
  • 2. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbki czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem.

Porady

Jeżeli nie mamy mięsa gulaszowego możemy zastąpić mięsem mielonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy