Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Mięso pokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką.
2.Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbki czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem.
Porady
Jeżeli nie mamy mięsa gulaszowego możemy zastąpić mięsem mielonym.
Komentarze