Placek ULE

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To proszty i pyszny placek POLECAM :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Skł Ciasta
    3 szkl mąki
    1 niepełna szkl cukru pudru
    250g margaryny
    1 op pojedynczego proszku do pieczenia
    4 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietan
    Skł masy :
    4 białka
    1/2 szkl cukru
    1 kostka lub margaryny
    1/2 op galaretki
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek ULE 1. Wszystkie składniki siekamy nozem i wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie cześci. Do jednej cześci dodajemy 2 łyzki kakao i wyrabiamy zeby sie połaczyło. Ciasto białe rozwałkujemy i wkładamy na blache smarujemy powidłem śliwkowym, z ciasta ciemnego robimy kulki i do środka wkładamy wiśnie z syropu, orzechy,rodzynki i tak przygotowane kulki układamy na cieście wysmarowanym powidłem jedno koło drugiego tylko zeby nie dotykały jedno o drugie. Piec w temp 180*C przez 30 minut
    Po upieczeniu ostudzic ciasto.
    Nastepnie upiec jeszcze biszkopt z 3 jajek


    Wykonanie masy;
    4 białka ubic na parze z 1/2 szkl cukru i wystudzić żeby było zimne 25dkg margaryny utrzec i dodawac po łyzce ubitych białek
    1/2 galaretki rozpuścic w niewielkiej ilosci wody i odstawić żeby zgęstniała, gęstniejąca galaretke dodać do masy i dokładnie wymieszać
    Na upieczony placek z kulkami wyłożyc przygotowana mase na to dajemy biszkopt i polewamy polewa

Porady

Można zamiast podanej masy zrobic mase Budyniowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować