Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To idealna propozycja na pyszne i szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na co dzień oraz do kawy lub herbaty dla gości. Placek jest uniwersalny i możecie do jego przygotowania użyć dowolnych owoców, które akurat macie pod ręką. Owoce, mięciutkie ciasto z orzechowym posmakiem oraz chrupiące płatki migdałowe... Koniecznie spróbujcie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 26-29 cm)
    125g masła/margaryny
    125g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
    2 jajka
    2 łyżki masła orzechowego (*)
    2 łyżki mleka
    200g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo u mnie:
    1 jabłko (duże)
    1 śliwka
    1 garść borówek
    1 garść płatków migdałowych
    Ponadto:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę z ksylitolem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć z jajkami oraz masłem orzechowym.
    Następnie do masy należy partiami dodać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko.
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównać, a na jego wierzchu ułożyć dowolne owoce.
    Całość posypać płatkami migdałowymi.
    Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

(*) Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym to zastąpcie je jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować