Placek twarogowy z serem i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, te na słodko i te na słono. Dziś podzielę się przepisem na proste i pyszne śniadanie, które bardzo często gości na moim stole. Jest to placek twarogowy z delikatnym nadzieniem serowo-pomidorowym. Jeśli Wy, tak jak ja, kochacie wszystko co jest serowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 1 jajko
    – 20g mąki (u mnie żytnia razowa, możecie zastąpić każdą inna wg uznania)
    – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli i szczypta słodzidła
    – 40g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 1 mały pomidor (u mnie śliwkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Śniadanie

Placek twarogowy z serem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać mąkę, sól, słodzidło i proszek do pieczenia i wszytko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pomidora pokroić w cienkie plasterki.
    Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, połowę ciasta wyłożyć na patelnie, nawilżyć łyżkę i rozprowadzić ciasto po patelni formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie wyłożyć połowę startego sera i plasterki pomidora, następnie wyłożyć drugą połowę ciasta i również mokrą łyżką rozprowadzić ciasto tak aby pokryło ser i pomidory. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Gotowy placek posypać resztą sera i zdjąć z ognia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować