Pyszny, placek z owoców sezonowych: truskawek. Polecam dla wielbicieli truskawek:)
Składniki:
500 g truskawek
300 g mrożonego ciasta francuskiego
75 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
150 g śmietany kremówki
szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
50 g płatków migdałowych
masło do formy
Placek truskawkowy z migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty wysmarować masłem i wylepić rozmrożonym ciastem rozwałkowanym na grubość ok. 6 mm. Przykryć arkuszem folii aluminiowej i wypełnić suchym grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni C. I piec ok. 15 minut. Usunąć
folię i fasolę.
2.Truskawki umyć, oderwać szypułki, poprzekrawać na pół. Kremówkę zmiksować ze śmietanką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na gęsty, puszysty krem i równomiernie posmarować nim ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Posypać płatkami migdałowymi.
3.Zapiekać placek przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Porady
Truskawki można zastępować dowolnym owocami jagodowymi – malinami, jagodami, jeżynami, a poza sezonem – owocami mrożonymi.
Komentarze